BuiltWithNOF

 

 

Verder werd na het vertrek uit Paramaribo in de duisternis olie afgegeven aan een der jagers, waarna er ook geoefend werd in het overgeven van 'lichte lasten'. Voor het eerst werden bemanningsleden overgezet via bakboord van de Doorman naar een onderzeebootjager. (Wist men toen al meer of bleek dit zuiver toeval. Zie later de splitsing van het smaldeel).

Op dinsdag 13 februari 1962 was er een rendez-vous met de onderzeeboot Hr.Ms. Dolfijn, die op 24 januari 1962 vanuit Den Helder was vertrokken. Het smaldeel was nu compleet. Hierop werd al oefenend koers gezet naar Curaçao.

Op de vroege ochtend van woensdag 14 februari 1962 arriveerde het smaldeel voor de ingang van de Annabaai ter hoogte van het Waterfort en werd een saluut afgegeven, dit werd beantwoord door de walbatterij van het Waterfort.bij Curaçao.

 

Curaçao.

(foto 1832) Hr.Ms. Karel Doorman geeft een saluut af bij aankomst in de Sint Annabaai bij Willemstad, op de achtergrond de twee onderzeebootjagers en de twee onderzeeboten. Op de voorgrond de bemanning van de saluutbatterij aan de wal in Willemstad.
Foto ontvangen van Arie Dekker en Piet Admiraal (2288)

 

De Grumman Trackers van vsq 4, aangevuld met Grumman Trackers van vsq 1 vanaf Hato, maakten een 'fly-past' over Willemstad, terwijl de Doorman het saluut afgaf ter hoogte van het Waterfort. De Trackers landden na de 'fly-past' op het vliegveld Dr. Albert Plesman voor het oefenen van nachtvluchten tot 5 maart 1962.

De Doorman voer verder en zette ter hoogte van de Caracasbaai het grondpersoneel van het squadron af voor vervoer naar Hato.

(foto 1988) Hr.Ms. Karel Doorman in de Caracasbaai op Curacao.

(foto 1976) De Doorman afgemeerd in de Caracasbaai om het personeel en materiaal af te zetten voor vervoer naar het vliegveld Hato.
Foto ontvangen van Ton Michiels.

 

Op deze woensdag en donderdag 15 februari 1962 oefende het smaldeel in de wateren rond Curaçao.

Op vrijdag 16 februari 1962 arriveerde het smaldeel weer voor de ingang van de Sint Annabaai, waarna langzaam werd opgestoomd naar het Schottegat, waar werd afgemeerd aan de Brionsteiger.
Op de oevers vele enthousiaste inwoners van Willemstad en gestationeerde marine maten.

Dit alles onder de muzikale begeleiding van de steelband van Hr.Ms. Van Amstel. Een bijzonder warme en vrolijke ontvangst voor het smaldeel.

Aan boord werd door Tele Curaçao een opname gemaakt van een dansavond op dinsdag 20 februari 1962.

Ook de mariniers aan boord konden niet stil blijven zitten en moesten zo nodig weer de bush in, het zit hun kennelijk in hun bloed. Hun collega's op Curaçao gingen mee, dus misschien meer een reünie.

 

Aruba.

Op donderdag 1 maart 1962 vertrok de Doorman samen met de jager Limburg uit de haven van Willemstad voor een bezoek aan Aruba.

De volgende dag op vrijdag 2 maart 1962 arriveerden de Doorman en Limburg in de haven van Aruba, via de Paardenbaai werd afgemeerd aan de Handelskade.
Beide bemanningen vielen met hun neus in het feestgedruis van het carnaval op Aruba. Het zou dus een bijzonder weekend worden en dat werd het ook.

(foto 3102) Kaart met deel can Oranjestad op Aruba met verder de Paardenbaai en de Handelskade A, waaraan de Doorman en Limburg lagen afgemeerd.

(foto 3049) Hr.Ms. Karel Doorman en Limburg afgemeerd aan de handelskade in Oranjestad.
Foto ontvangen van Roel Uckerman.

Voor de 'carnavallers' uit Nederland een mooi alternatief, maar dan zonder zachte-G. Dit bezoek zal ook zeker nog niet uit het geheugen van de aanwezigen zijn verdwenen.

(foto 1847) Opname van de Carnavalsoptocht op Aruba in 1962.
Foto ontvangen van Arie Dekker.

(foto 1848) Een praalwagen trekt voor de belangstellenden aan de kant van de weg, waaronder diverse opvarenden van vliegkampschip en onderzeebootjager.
Foto ontvangen van Arie Dekker.

Ook vanuit de bewoners van Aruba was er een enorme belangstelling voor beide schepen. Dit kwam ook duidelijk tot uitdrukking tijdens het 'open house' aan boord van de schepen.
Het was voor Hr.Ms. Karel Doorman de tweede keer dat er werd afgemeerd op Aruba, een beetje thuis komen dus.

(foto 3540) Bezoekers aan boord van de Doorman tijdens ‘open house’.
Foto ontvangen van Arie de Keyzer.

(foto 3533) Test of demo van een Sikorsky S-58 helikopter op het vliegdek, terwijl de Doorman ligt afgemeerd in de haven van Oranjestad. Er zijn ook burgers bezoekers aan boord.
Foto ontvangen van Arie de Keyzer.

(foto 3533a) De seinvlaggen aan de seinra in de mast van de Doorman, afgemeerd liggend in Oranjestad. Zie de vlaggen hieronder.

A. 1e vervang wimpel:
smaldeel cdt van boord.

B. 3e vervang wimpel:
commandant van boord.

C. Antwoord wimpel

D. Tango
Langzaam voorbij varen

E. Echo.
Heb een duiker onder water

F. Victor
Visitors aan boord.

(foto 3533b) Detail van de Sikorsky 142, terwijl er geen seinvlag aanwezig tbv ‘helikopterrol’.

(foto 3533c) Detail van crashkraan, vorkheftruck en tractor. Verder verschillende bemanningsleden.

(foto 3536) Ook op het achterdek staat een Sikorsky S-58 kennelijk proef te draaien, hierbij staan ook bezoekers te kijken. Op de onderzeebootjager Limburg, afgemeerd achter de Doorman, is ook de 3e vervang wimpel zichtbaar, dus ook de commandant van de Limburg is van boord.
Foto ontvangen van Arie de Keyzer.

(foto 7071) Zwart wit opname van de geparkeerde helikopters op het vliegdek. De voorlift is naar beneden en bezoekers taan ter hoogte van de rollenbank van de katapult.

(foto 3537) Een typische valreep van de Grace Line geeft de bemanning de mogelijkheid om vanaf het vliegkampschip de kade op te gaan. Mogelijk komt de militare truck een ‘sloep naar de wal’ ophalen.
Foto ontvangen van Arie de Keyzer.

(foto 3538) Een auto voor transport aan de wal wordt vanaf het vliegdek naar de kade gehesen.
Foto ontvangen van Arie de Keyzer.

Er was nu de mogelijkheid om te gaan passagieren en Oranjestad te gaan verkennen, iets te nuttigen of inkopen te doen.

(foto 7287) Groep elektromonteurs in lang wit de wal op, geheel rechts de inzender van deze foto Jans Steenbergen. Tijd voor een verfrissing bij deze tropische temperatuur.
Wie herkent de overige bemanningsleden op deze foto.

Voor de broodnodige ontspanning en vermaak waren diverse strandjes ter beschikking.

(foto 7288) Groepje elektromonteurs op het strand van Aruba. Zittend links Klaas Tennekes en rechts Dick Leenders.
Foto ontvangen van Jans Steenbergen.

 

 

Naar deel 3.

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1 '46-'48 index] [R81 '48-'55 index] [R81 '58-'68 index] [Bemanning index] [Anekdotes index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Wereldreis 1960 index] [Smaldeel reizen  index] [1950] [1952] [1954] [1954] [1955] [1959] [1961] [1962] [1963] [1964] [1965] [1967] [1968] [Havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek index] [Contact] [Links] [Untitled729]